نتیجه بررسی ادعا: شواهد ضعیف
آسپارتام یک شیرینکننده مصنوعی است که معمولاً بهعنوان جایگزین قند در غذاها و نوشیدنیها استفاده میشود. آسپارتام بهعنوان یک شیرینکننده مصنوعی کمکالری شناخته میشود که بسیار شیرینتر از شکر است و به دلیل خواص مطلوبی که دارد در صنایع غذایی و دارویی به ویژه در نوشیدنیهای رژیمی کاربرد فراوانی دارد.
در سال 2023، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان آسپارتام را به عنوان “احتمالاً سرطان زا برای انسان” طبقه بندی کرد. این طبقه بندی بر اساس “شواهد محدود” ارتباط بین مصرف آسپارتام و نوع خاصی از سرطان کبد، کارسینوم سلولهای کبدی، در انسان است. همچنین این آژانس “شواهد محدود” سرطان زایی را در مطالعات حیوانی یافت.
بااینحال، در یک بررسی جداگانه و مستقل، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) بهداشت در مورد افزودنیهای غذایی به این نتیجه رسیدند که دادههای موجود دلیل کافی برای تغییر میزان مصرف روزانه قابلقبول را ارائه نمیکند. این سازمان اظهار داشت که شواهد ارتباط بین مصرف آسپارتام و سرطان در انسان قانعکننده نیست و شواهد موجود محدودیتهای زیادی دارند.
نتیجهگیری: آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان آسپارتام را بهعنوان سرطانزای احتمالی معرفی کرده است؛ اما سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) و سازمان غذا و داروی بسیاری از کشورها مصرف آن را در حد سطوح توصیه شده ایمن میدانند. برای اظهارنظر قطعی در مورد اینکه آسپارتام میتواند باعث ایجاد سرطان شود نیاز به مطالعات بیشتری است.
توضیحات بیشتر، روش بررسی ادعا و منابع مورد استفاده در بررسی را در وبسایت ما بخوانید