یک مطالعه جدید که اخیرا در مجله Nature Communications منتشر شده و تقریباً کل جمعیت بزرگسال انگلستان را در بر میگیرد، نشان داده است که بروز حملات قلبی و سکتههای مغزی بعد از واکسیناسیون کووید-19 نسبت به قبل از واکسیناسیون یا عدم دریافت واکسن، کمتر بوده است.
این تحقیق که توسط دانشگاههای کمبریج، بریستول و ادینبرو انجام شده و با حمایت مرکز علوم داده بنیاد قلب بریتانیا (BHF) در Health Data Research UK امکانپذیر شده، سوابق بهداشتی ۴۶ میلیون بزرگسال در انگلستان را بین ۸ دسامبر ۲۰۲۰ و ۲۳ ژانویه ۲۰۲۲ تجزیه و تحلیل کرده است. دانشمندان بروز بیماریهای قلبی-عروقی را بعد از واکسیناسیون با بروز آن قبل از واکسیناسیون یا عدم دریافت واکسن در دو سال اول برنامه واکسیناسیون مقایسه کردهاند.
این مطالعه نشان داد که بروز لخته های شریانی، ازجمله حملههای قلبی و سکتههای مغزی، در ۱۳ تا ۲۴ هفته پس از دوز اول واکسن کووید-19 تا ۱۰ درصد کمتر بوده است. پس از دوز دوم واکسن آسترازنکا بروز این موارد تا ۲۷ درصد کمتر، و بعد از دریافت واکسن فایزر تا ۲۰ درصد کمتر بود. بروز لخته های وریدی – عمدتاً آمبولی ریوی و لخته وریدی عمقی اندامهای تحتانی – الگوی مشابهی را نشان داد.
دکتر سامانتا ایپ، نویسنده مقاله و پژوهشگر در دانشگاه کمبریج، گفت: «ما واکسنهای کووید-۱۹ و بیماریهای قلبی-عروقی را در نزدیک به ۴۶ میلیون بزرگسال در انگلستان بررسی کردیم و بروز بیماریهای قلبی-عروقی شایع، مانند حملههای قلبی و سکتههای مغزی را پس از هر واکسیناسیون نسبت به قبل از تزریق واکسن یا عدم تزریق آن، کمتر یافتیم. این تحقیق همچنین از حجم بالای شواهد دربارهی اثرگذاری برنامه واکسیناسیون کووید-۱۹ حمایت میکند، که نشان داده است در برابر کووید-۱۹ شدید حفاظت ایجاد کرده و میلیونها زندگی در سراسر جهان را نجات داده.
پروفسور ویلیام وایتلی، مدیر مرکز علوم داده BHF و استاد نورولوژی و اپیدمیولوژی در دانشگاه ادینبرو، گفت: “برنامه واکسیناسیون کووید-19 در بریتانیا با قدرت آغاز شد و تا ژانویه 2022 بیش از 90 درصد جمعیت بالای 12 سال حداقل یک دوز واکسن را دریافت کردند.
“این مطالعه که در سطح انگلستان انجام شده، به بیماران اطمینان خاطر میدهد که دوزهای اول، دوم و بوستر (یادآور) واکسنهای کووید-19 از نظر قلبی-عروقی ایمن هستند. این مطالعه نشان میدهد که دوزهای دوم و یادآور، با وقوع کمتر رویدادهای معمول قلبی-عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی پس از واکسیناسیون همراه است.”
تیم تحقیق از دادههای مرتبط و شناسایینشدهای که از مطبهای پزشکان عمومی، بستریشدگان بیمارستان و سوابق فوتیها جمعآوری شده، استفاده کردند. این دادهها در یک محیط داده امن که توسط NHS انگلستان فراهم شده بود، تجزیه و تحلیل شدند.
دکتر ونکسیا واکر، نویسنده همکار و محقق دانشگاه بریستول گفت: “با توجه به نقش حیاتی واکسنها در محافظت در برابر کووید-19، مهم است که به مطالعه مزایا و خطرات مرتبط با آنها ادامه دهیم. دسترسی به دادههای جمعیتمحور به ما این امکان را داد که ترکیبهای مختلف واکسنهای کووید-19 را بررسی کنیم و عوارض نادر قلبی-عروقی را در نظر بگیریم. این کار بدون دادههای بسیار بزرگ که شانس دسترسی به آن را داریم و همکاریهای نزدیک میان مؤسسات ممکن نمیشد.”