سالانه ۵۰هزار مرگ در ایران بهصورت مستقیم براثر مصرف دخانیات رخ میدهد و میلیاردها دلار برای درمان بیماریهای ناشی از آن هزینه میشود. بیماریهایی که تنها به مشکلات قلبی و عروقی و ریوی محدود نمیشود، بلکه تحقیقات جدید حداقل هشت سرطان خطرناک وابسته به کشیدن سیگار را اثبات کرده است.ماجرا اما از جایی نگرانی بیشتری بهوجود آورد که سروکله دخانیات جدیدی مثل سیگارها و قلیانهای الکترونیکی (VAP) پیدا شد و کمپانیهای تولیدکننده، شعار بیخطر بودن آنها را بر سر زبانها انداختند!
آکادمی ملی علوم، مهندسی و پزشکی آمریکا در گزارشی اعلام کرده، جوانانی که سیگار های الکترونیکی میکشند، در معرض افزایش سرفه، خسخس سینه و تشدید آسم قرار دارند.همچنین مطالعهای دیگر در دانشگاه کارولینایشمالی نشان میدهد که سیگارهای الکترونیکی و مواد موجود در آنها میتوانند باعث آسیب حاد ریه، COPD، آسم، سرطان ریه و همچنین افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی ــ عروقی شوند.
دبیر طرح ملی پاد (پیشگیری از استعمال دخانیات) سیگارهای الکترونیکی را دستاویزی برای گرایش جوانان به سمت سیگار میداند و میگوید: کمپانیهای مختلف با روشهای گوناگون افراد بهویژه دختران را به استفاده از این سیگارها ترغیب میکنند.وی ادامه میدهد: متاسفانه اکنون سن استفاده از سیگارها و قلیانهای الکترونیکی زیر ۱۵سال رسیده است. در بررسیهای ما در طرح پاد (پیشگیری از استعمال دخانیات در دانشآموزان، نوجوانان و جوانان) مشخص شد که متاسفانه هدف اصلی سیگارهای الکترونیکی همین دانشآموزان هستند، چون بهنوعی توجیه میکنند که این سیگارها بو ندارند و راحتتر میتوانند از آن استفاده کنند.